April 2020 Nieuw beleid Scholarships

Bestuur/ mei 1, 2020/ Scholarships

Op zondag 22 maart had ik een afsluitend gesprek met Marie ( medewerkster H.E.L.P.) over ons bezoek aan Nanthomba en alle voortgezet onderwijs scholen. Ons belangrijkste gesprekspunt was; het voornemen van H.E.L.P.Malawi Children om het beleid t.o.v. de scholarships te veranderen. In Januari/februari had ik hierover al mailcontact met Jillian, de oprichtster van H.E.L.P. Malawi Children en algemeen directeur.

Tot nu toe gaf H.E.L.P. Malawi Children aan iedereen, die door de regering werd geselecteerd voor een secondary school, een scholarship. In Malawi doe je in groep 8 eindexamen. Scoor je hoog genoeg dan selecteert de regering je voor een secondaryschool.

Vanuit Nederland proberen wij elk jaar zoveel mogelijk sponsoren te vinden voor deze geselecteerde studenten. De overige geselecteerde studenten worden dan gesponsord door H.E.L.P. Malawi Children. Nu wil H.E.L.P. zich de komende jaren richten op alleen scholarships voor meisjes. De twee belangrijkste argumenten hiervoor zijn:

  1. Meisjes zijn nog steeds achtergesteld en krijgen duidelijk minder kansen.
  2. Elk jaar is het moeilijker om genoeg geld binnen te krijgen voor alle projecten die H.E.L.P. Malawi Children heeft.

Zij moeten keuzes maken, hoe moeilijk dit ook is, en zij kiezen er dan voor om alleen alle meisjes een scholarship te geven.

Ik snap hun argumenten wel maar leg ook aan Marie uit dat dit voor ons wel heel lastig is. Momenteel betalen onze sponsoren een vast bedrag van €150,00 per het jaar. We proberen elk jaar zoveel mogelijk sponsoren te vinden. Met Juve, mijn vorige contactpersoon van H.E.L.P., had ik de afspraak dat wij in Nederland, alleen studenten krijgen die naar Namalomba gaan. Dit is de goedkoopste voortgezet onderwijs school. Voor jongens is dit ongeveer €60,00 per jaar en voor meisjes €240,00 per jaar omdat zij intern zitten. Juve zocht dan evenveel jongens als meisjes voor ons uit. Het kwam erop neer: 2 sponsoren konden 1 jongen en 1 meisje sponsoren. Als we in het nieuwe beleid meegaan, wordt dit het komende jaar dus anders.

Onze stichting moet dan proberen sponsoren te vinden die bereid zijn om €250,00 per jaar te betalen en dan ook voor 4 jaar lang. Wij zijn nl. van mening dat je wel garant moet kunnen staan voor 4 jaar onderwijs voor een student in het voortgezet onderwijs. Je kunt moeilijk zeggen na 2 jaar: ‘Jammer, het geld is op. Je moet van school af’.  Om sponsoren te vinden die €250,00 per jaar willen betalen zal niet meevallen. Als we niet in het beleid meegaan wordt het lastig voor H.E.L.P. Malawi Children. Zij moeten dan voor ons, van alle jongens die geselecteerd zijn voor Namalomba, een paar jongens eruit halen die wel een scholarship krijgen en de rest niet. Het is ook nog zo dat de medewerker van H.E.L.P. Malawi Children alles regelt voor de studenten die wij vanuit Nederland sponsoren en bij deze studenten op bezoek gaat. Ook storten wij onze sponsorgelden op de rekening van H.E.L.P. Malawi Children, zodat zij de schoolgelden namens ons, voor onze studenten op de scholen kunnen betalen.

Marie en ik komen er niet goed uit wat we het beste kunnen doen. Het zou ook wel vreemd zijn dat als het beleid van H.E.L.P. Malawi Children is, het alleen sponsoren van meisjes, dat er dan toch een paar jongens zijn die wel worden gesponsord en daarvoor, namens ons, betalen. Ik weet het even niet meer. Nu alles maar even laten bezinken en als ik weer thuis ben maar eens goed overleggen binnen ons bestuur.

Voor de duidelijkheid; De studenten die nu al door ons worden gesponsord blijven we natuurlijk de komende jaren ook sponsoren. Ongeacht of het nu jongens of meisjes zijn. We sponsoren deze studenten tot ze klaar zijn met hun secondary school.

Share this Post