Schooljaar 2024-2025

Bestuur/ oktober 6, 2024/ Nieuws

In Malawi gaat alles anders dan bij ons, ook in het onderwijs. En als we ons dan weer eens verbazen roepen we: “This is Malawi”

In mei hadden de kinderen van groep 8 al eindexamen gedaan. De uitslagen hiervan kwamen pas eind augustus binnen. Hierna moet Lemani binnen 3 weken alles regelen wat betreft de scholarships voor de nieuwe studenten 2024-2025. Hij weet van ons al welk bedrag en hoeveel sponsoren wij voor het komende schooljaar hebben. Lemani regelt dan dat de chiefs, het hoofd van de school en de moedersgroep bij elkaar komen. Hij bezoekt de geselecteerde kinderen om te kijken of ouders/verzorgers zelf een deeltje van de fees kunnen betalen en hij maakt een beschrijving + foto van de nieuwe student. Hierna maakt hij alle sponsorlijsten klaar en stuurt deze naar ons. Wij maken dan het totale bedrag voor al onze gesponsorde studenten over en Lemani zorgt ervoor dat dit op de desbetreffende scholen komt.

Op maandag 19 september zijn alle scholen weer begonnen. Zowel alle eerste jaars studenten als de andere studenten zijn toen weer naar school gegaan. De studenten die wij al sponsoren (nu tweede derde en vierde jaars), zijn allemaal bevorderd naar het volgende jaar.

De resultaten van de examens van de studenten die in het vierde jaar van het voortgezet onderwijs zaten en ook in mei al eindexamen hebben gedaan (!) komen waarschijnlijk eind oktober/ begin november binnen.

Voor komend schooljaar hebben we 16 sponsoren gevonden. We kunnen 22 nieuwe studenten sponsoren. Dit komt doordat er in verhouding veel studenten zijn geselecteerd voor de goedkopere voortgezet onderwijs scholen en dankzij de extra maandelijkse- en eenmalige giften.

Dit schooljaar sponsoren we weer nieuwe eerstejaars studenten van 2 basisscholen. Van Dzoole primary school 17 studenten en van de Nanthomba primary school 5 studenten.

Voor ons onvoorstelbaar maar zo niet in Malawi. Komend schooljaar sponsoren we bijvoorbeeld:

Allie Katanje

Date of Birth: 01/01/2000
Secondary Selected to: Ntcheu Community Secondary school
Form: 1
What number are you in Family: 6 of 7 children
Ambition: Medical Doctor

Allie is the 6th born child in the family of 7 children. Allie lives with his brother who works as a night watchman. All his older siblings dropped out of school and got married. His parents are very poor that they could not support their child to continue with education. Allie is determined to make a difference in the family and to his own life.  He would like to become a Medical Doctor when he completes education. 

Hij is 24 jaar en gaat nu dus beginnen met het voortgezet onderwijs. Waar zie je hier in Nederland een vierentwintig jarige man in de eerste klas van het voortgezet dagonderwijs zitten???

Sponsoring schooljaar 2024-2025

Komend schooljaar sponsoren we in totaal 67 studenten.

Op secondary school: 64 studenten. 22 studenten in form 1, 15 studenten in form 2, 14 studenten in form 3 en 13 studenten in form 4

Technical college: Twee studenten in het laatste jaar. Eén van deze 2 studenten is Mphatso, de dove jongen die wij al sinds 2011 sponsoren. Als het goed is doen zij komende jaar examen en zijn zij beide volleerd automonteur.

Luanar universiteit: Eén student. Hij heeft op de universiteit een persoonlijke sponsor en zit nu in zijn laatste jaar.

Komend schooljaar zit Binali , de blinde jongen die wij sponsoren in form 1 van het voortgezet onderwijs. Hij is dus 1 van de 22 studenten. Hij gaat naar st.Patrick’s in Lilongwe. Dit is een boarding school waar faciliteiten voor blinde studenten zijn. De kosten hiervan zijn €767,00 per jaar. Voor hem zijn we bezig een sponsor te vinden. Maxwell, de dove jongen, is helaas gezakt voor het eindexamen in groep 8. Hij moet nu van de dovenschool af. Lemani en Abel zijn op zoek naar een leer-werkplaats waar hij aan de slag kan. Het liefst wil Maxwell naar een timmerbedrijf of een naaiatelier.

Namens al onze studenten willen we iedereen weer hartelijk bedanken voor hun financiële steun. Onze sponsoren maken het verschil tussen leven in armoede of het hebben van een menswaardig bestaan.

Share this Post