Update: Bibliotheek Dzoole Village

Admin/ maart 23, 2016/ Bibliotheek Dzoole Village

In 3 weken tijd is de bibliotheek omgetoverd van een kale ruimte naar een mooie plek om boeken te zoeken en te lezen.                     

In de week van 7 maart hebben we – Anita, Louise en Anna-Maria – de grote lading boeken geordend volgens een Afrikaans bibliotheeksysteem met ‘The tree of knowledge’.  Zo zijn er 9 categorieën zoals bijvoorbeeld ‘biologie’, ‘transport’, ‘geschiedenis en aardrijkskunde’.

Daarna zijn de boeken gestickerd en sommige boeken geplastificeerd. Hierbij hebben ook de bibliotheekmedewerkers Lydia, Isaac en Veronica geholpen. Zij waren leerkrachten van de school en zij zaten in de bibliotheekcommissie (Helaas zijn Isaac en Veronica niet meer onder ons. Zie in memoriam).

In de week van 14 maart is samen met de bibliotheekmedewerkers een structuur opgezet voor het gebruik van de bibliotheek: regels voor het lenen van boeken, regels voor hoe je met de boeken omgaat, tijdschema voor wie wanneer gebruik en is er een teach-the-teacher (cursusochtend) voor de leraren van de school geweest.

In die week is er ook nieuw glas in de ramen gezet en is er traliewerk voor de ramen gezet.

Vrijdagochtend 19 maart is de bibliotheek officieel geopend. Op deze ochtend waren de chiefs van het dorp aanwezig, de directeur, leerkrachten en veel leerlingen van de school.

De school is na een aantal toespraakjes officieel geopend door één van de chiefs en de directeur van de school. Het bordje ‘open’ is opgehangen door een leerling die die dag jarig was samen met Veronica.

In de laatste week zijn door Lydia en Anna-Maria de eerste groepjes kinderen opgehaald om met de bibliotheek kennis te maken. Lydia zal de komende tijd verder door ons worden begeleid via e-mail en telefonisch.

De inwoners van Dzoole-village zien de bibliotheek als een belangrijke aanwinst voor het dorp. Zoals de directeur zei: ‘de bibliotheek is als een huis vol kennis en ik hoop dat we er allemaal veel gebruik van gaan maken. Het is voor ons toegang tot een nieuwe wereld vol informatie’.

Share this Post