Update: Scholarships/ studiebeurzen maart 2018

Admin/ maart 21, 2018/ Scholarships

In de maand maart 2018 heeft Louise alle door ons gesponsorde studenten bezocht. Momenteel zitten 34 studenten van de basisschool in Dzoole village en 24 studenten van de Nanthomba school op verschillende voortgezet onderwijsscholen. Alle 58 studenten zijn nog steeds goed gemotiveerd en gaan met plezier naar school.

De voor hun eerste jaar gesponsorde studenten van Nanthomba kregen een persoonlijke brief met foto van hun sponsor overhandigd. Hieronder een aantal foto’s van de bezoeken aan zowel de studenten van Dzoole als Nanthomba.

In Dzoole worden er ook 6 studenten gesponsord door Kids for Bits.

 De 2 dove jongens die wij sinds 2012 sponsoren heb ik ook gesproken. Van beide jongens hebben de ouders  een cursus gebarentaal gehad.

*Foto: Dit is Mphatso. 

Hij heeft op vier jarige leeftijd een heftige malaria aanval gehad en was hierna doof. Hij kan nu ook redelijk goed liplezen en zit  in de eerste klas van een voortgezet onderwijs school voor dove kinderen.

*Foto 3: Dit is maxwell.

Hij is doof/stom geboren. Toen hij in 2012 naar de dovenschool ging was er geen communicatie met hem mogelijk. Nu kan hij zich prima redden met gebarentaal, ook met zijn ouders. Hij zit nu in de tweede klas van een basisschool voor dove kinderen en doet het heel goed.

Zowel Mphatso als Maxwell wonen intern bij hun school en gaan 3 x in het jaar naar huis.

Up-date scholarships april 2018: Huidige situatie in het voortgezet onderwijs.

Momenteel zijn er te weinig voortgezet onderwijs scholen met als gevolg;

*De klassen zijn veel te vol.
*Je moet nu wel heel hoog scoren op je eindexamen in groep 8 wil je geselecteerd worden voor een voortgezet onderwijs school.

 Op de foto’s  zie je een tweede en een derde klas in het voortgezet onderwijs. Het gaat er heel anders dan bij ons. Je bent als student zelf verantwoordelijk voor alles. Of je oplet, of je iets opschrijft, je moet het zelf weten. Er wordt niets nagekeken. 3x in het jaar, (voor Kerst, Pasen en de grote vakantie) moet  je examen doen en daar slaag of zak je voor.

Slaag je ga je door en als je zakt  dan ga je ook door maar je moet wel 2 van de 3 examens halen wil je naar het volgende jaar.

‘En dan krijg je een blij gevoel van binnen’.

 Wat dit jaar, tijdens mijn bezoek in Maart, heel bijzonder was, was het ontmoeten van ‘oud’ studenten en het horen van alle verhalen over deze ‘oud’ studenten. Ik heb 2 avonden met Juve ,de medewerker van H.E.L.P. Malawi Children, de studenten die we tot nu toe hebben gesponsord besproken. Juve wist over alle studenten, die sinds 2009 een scholarship hebben gehad en nu klaar zijn, wel iets te vertellen. Van de meeste wist hij ook te vertellen wat ze nu doen. Leuk hoor, om dit allemaal te horen. Natuurlijk zijn het niet allemaal succes storries. Zo zijn er een paar meisjes tijdens hun schoolperiode zwanger geworden en voortijdig gestopt met school. 1 Meisje heeft vorig jaar de draad wel weer opgepakt en maakt nu de secondary school nog af. Ook zijn er een paar ‘drop-outs’ geweest om andere redenen maar het overgrote deel heeft er wel iets mee gedaan.

Om een paar te noemen;

Drie zijn klaar als teacher en 1 hiervan geeft les op de Nanthombaschool.

1 Jongen is politieagent geworden.

1 Jongen is bedrijfsleider in een kleine supermarkt en betaald nu ook de fees voor zijn zusje die naar het voortgezet onderwijs gaat.

1 Jongen is een eigen tearoom begonnen en volgens Juve heeft hij het nu heel goed en hierdoor ook zijn familie.

Een paar ‘oud’ studenten heb ik ook ontmoet. Geweldig vond ik dit.

Foto 1; Esnart. Zij heeft een cursus verpleegkunde gevolgd en werkt nu in de Nandumbo kliniek. Zij geeft o.a. Voorlichting over HIV/Aids. Zij helpt bij het betalen van de schoolfees van haar jongere zusje. Ook spaart ze zodat ze over een paar jaar naar Nursery-college kan.

Foto 2; Links zit Shadreck en hij studeert biomedical Engineering. Hij gaat naar Malawi University of Science and Technology. Hij krijgt nu een studiebeurs van de overheid omdat hij erg goed is. Rechts van hem zit zijn broertje Russell. Hij wordt ook door ons gesponsord en zit voor zijn eindexamen  secondary school.

Foto 3; Martin en Suman. Zij hebben form 3 en form 4 van het voortgezet onderwijs over gedaan omdat ze hoger op hun eindexamen wilden scoren om meer kans te maken ergens te worden ingeloot. ( wij hebben ze toen alsnog weer 2 jaar gesponsord). Ze zijn dit jaar ingeloot voor teacher-college. In 2009 nog in groep 8, in gescheurde kleren, en nu met overhemd en stropdas. (is verplicht) Ik heb genoten van hun verhalen en om ze nu zo te zien.

Ja, en hier doe je het dus allemaal voor. Nu beginnen we de vruchten te plukken en zien wat deze hulp met deze jong volwassenen doet. En…………..dit kan alleen met  hulp van onze sponsoren. Nogmaals hartelijk dank voor uw steun.

Hoe meer sponsoren des te meer kinderen we deze toekomst kunnen bieden.

Voor € 12,50 in de maand maakt U voor deze jongeren het verschil tussen ‘overleven’ en ‘een gelukkig, menswaardig bestaan’.

Share this Post