Up-date: Bibliotheek Dzoole Village

Admin/ april 13, 2018/ Bibliotheek Dzoole Village

De bibliotheek wordt nog steeds prima gebruikt. Het voelde heel goed  om dit te horen en te zien. Lydia (lerares groep 1 en ook voor een aantal uren benoemd als bibliothecaresse)  heeft een weekschema gemaakt wanneer welke groep een dagdeel gebruik kan maken van de bibliotheek. Op dat moment mogen alle kinderen ook een boek uitzoeken die ze meenemen naar de klas.  Dit gaat goed.


Vanuit Nederland hadden we nieuwe kinderenboeken meegenomen.(foto 1) Ook zijn we samen naar het Education Centre in Zomba geweest. (foto 2) Lydia had aangegeven dat ze heel graag een aantal dezelfde boekjes wilde hebben zodat de leerkrachten ook met groepjes tegelijk kunnen lezen. Deze boeken hebben we dus in het Education Centre gekocht.

Zowel de nieuwe boeken uit Nederland ( € 350,00) als de boeken die we Zomba hebben gekocht (€ 700,00)  was mogelijk door sponsoring van verschillende sponsoren. Terug in Dzoole zijn we samen aan het plastificeren gegaan.(foto 3) OP foto 3 staat links Linda, zij is ook een lerares en helpt Lydia (in het midden) een aantal uren.

Rechts staat Chikondi. Hij is een broer van Lemani, is vrijwilliger bij Future4All en heeft ons steeds geholpen.

Wat ons direct opviel was hoe de boekenplanken eruit zagen. Er waren planken doorgezakt en deze planken rustten op boeken.

Er waren planken vervangen door ‘latjes’. De boeken stonden schots en scheef. Dit kwam mede ook omdat sommige planken gewoon niet meer recht waren en daardoor de boeken steeds omvielen. Na overleg hebben we besloten om alles te vervangen. Dus….samen met kinderen alle boeken eruit gesjouwd.

Toen de hele bibliotheek leeg was heeft Maulana (ook een broer van Lemani en tevens voorzitter van de school commissie) alles geschilderd Hierna heeft een timmerman uit Ntcheu nieuwe boekenplanken erin gezet. Om dit goed gedaan te krijgen was nog niet zo makkelijk. Na inspectie bleek o.a. dat de timmerman  de onderste planken was vergeten. Maar goed, ook dit kwam weer goed! En toen alles weer herinrichten.

Vanuit Nederland had ik 20 ijzeren boekensteunen meegenomen en die kwamen goed van pas. Uiteindelijk was Lydia helemaal blij met ‘haar’ opnieuw ingerichte bibliotheek en wij natuurlijk ook 

We hebben ook 3 raampjes laten repareren. Zoals in de vorige up-date is te zien is de bibliotheek een gebouwtje met 2 dezelfde ruimtes. Nu blijkt dat 1 ruimte alleen maar wordt gebruikt. De reden hiervan is dat Lydia geen zicht heeft op wat er in de andere ruimte gebeurd. Heel jammer want nu is 1 ruimte eigenlijk te klein voor alle boeken en zeker voor kinderen die graag even willen zitten lezen. Zij zitten nu vaak ook buiten voor de deur te lezen. Samen met de directie hebben we besloten om de tussen wand eruit te breken.

Het wordt dan 1 grote ruimte en van binnen komt er een plaat voor de deur van de tweede ruimte zodat er maar 1 in- uitgang is. Alles wordt geverfd, de oude boekenstelling (foto 3) wordt vervangen door een nieuwe stelling en Lydia zorgt ervoor dat voor alle ramen dezelfde gordijnen komen te hangen. Als het goed is hebben we over een maand een prachtige ruime bibliotheek.

Door alles wat ik had gezien  en ervaren, had ik besloten om toch maar eens samen met de schoolcommissie, de directie, future4all (Lemani en Chikondi)en Lydia een gesprek te hebben. Dit is voor mijn gevoel heel goed geweest en we hebben duidelijke afspraken gemaakt en op papier gezet.

*Wie is verantwoordelijk voor wat.
*Wie is het aanspreekpunt voor welk onderhoud.
*Welke stappen moeten er achtereen volgens worden genomen als er iets kapot is.
*Wie financiert de verbruiksmaterialen van de bibliotheek.
Enz. enz. Heel veel zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn maar voor de mensen daar niet.

 

In deze maand  zijn we veel dagen voor en in de bibliotheek aan het werk geweest. Het geeft een voldaan gevoel over wat we hebben gedaan. En nu zijn we natuurlijk zeer benieuwd hoe alles er straks uit ziet. De volgende up-date kunt u daar vast meer over lezen en zien.

Share this Post