Update maart 2020 – Community center (dorpshuis) Dzoole

Bestuur/ april 18, 2020/ Communitiy centre, Nieuws

Maandag 16 maart

Vandaag gaan we voor het eerst naar het nieuwe community centre. Als we aan komen lopen is al duidelijk dat het gebouw van de buitenkant nog moet worden geschilderd. (foto 1) Er zit nog nergens glas in de ramen. De ruimtes zijn nog kaal maar zitten wel netjes in de verf. ( foto 2 ) In het gebouw zijn een paar ruimtes voor de nieuwe kinderdagopvang. Zeventig kinderen, 1 leidster, 2 vrijwilligers. We hebben aan alle kinderen de gebreide poppetjes uitgedeeld. ( foto 3 en 4)

Ik had erbij verteld dat dit poppetjes zijn die altijd naar je luisteren als je verdrietig bent en poppetjes waaraan je alles kunt vertellen. De kinderen vonden het ontzettend leuk om zo’n poppetje te krijgen. Hierna met z’n allen  “hoofd schouders knie en teen” gedaan (natuurlijk wel in het engels).  Het was weer als vanouds met allemaal enthousiaste kinderen. ( foto 5)

We hebben voor de child-day-care en het community centre verschillende materialen meegenomen. Voor de child-day-care speelmateriaal en verbruiksmateriaal zoals potloden/kleurpotloden. Voor de community centre stickers ( foto 22) zodat we alle boeken kunnen categoriseren, verbruiksmateriaal en 7 laptops. Aangezien we nu een paar zonne-collectoren hebben is er stroom in het community centre. Deze laptops waren door een deskundige helemaal nagekeken en hij had er een Engels programma opgezet. Het is de bedoeling dat studenten computerles krijgen. (foto 23)
Dit in eerste instantie van Lemani.

De middag in de bibliotheek van de community centre begonnen met de werkzaamheden. Dozen vol boeken, echt duizenden en veel ervan niet echt om aan te zien. Veel boeken die kapot, vergeeld, en gedateerd zijn (eigenlijk allemaal van voor 2010). Waar te beginnen????

Ergens!!

En dat hebben we dus ook gedaan. Er zijn 3 jongens die zich hebben aangemeld om geheel vrijwillig ons helpen. Ook Maulana, een broer van Lemani, gaat ons helpen. Na het warm eten nog maar door gewerkt. Morgen hebben we hier ook geen tijd voor.
( foto 6,7,8.)

Woensdag 18 maart

Woensdag middag gaan we verder waar we maandag gebleven zijn. De jongens helpen ons nu ook.  ( foto 9). Lameck, Shalom en David willen graag helpen. Ze hebben hun voortgezet onderwijs diploma en hebben momenteel weinig werk. Ze zijn goed in engels. Lemani zal hen ook computerles geven iets wat ze geweldig vinden. Lameck (links op de foto)  is geboren met 1 oog. Het zijn harde werkers. Ik leer Lameck hoe je moet plastificeren. (foto 10) Na een paar uren werken zijn alle boeken gesorteerd op categorie. Ook hebben we stapels gemaakt van de boeken die moeten worden geplastificeerd. (foto 11). 

Het is de bedoeling dat we morgen weg gaan en dinsdag weer terug komen. We spreken af dat de jongens in die tijd alle boeken op categorie in de kast hebben gelegd en alle boeken, die we hebben uitgezocht, hebben geplastificeerd. Met Maulana spreken we af dat hij, samen met een vriend het hele gebouw buitenom gaat verven. Ook gaan ze er voor zorgen dat de glazenzetter komt zodat volgende week al het glas erin zit.

Maandag 23 maart en dinsdag 24 maart

Vanwege het coronavirus loopt hier nu ook alles anders dan gepland. De geplande opening op zaterdag 28 maart gaat niet door. Omdat alle scholen nu ook gesloten zijn hebben we besloten om vandaag maandag 23 maart, terug te gaan naar Dzoole en daar in overleg met Lemani en de jongens te kijken wat we nog kunnen doen voordat we woensdag vervroegd naar Nederland vliegen. ( zie reisverslag )

Als we ’s middags in het community centre komen zijn we blij verrast. Het hele gebouw is voor zien van glas en Maulana en de schilder, zijn bijna klaar met het schilderen van het gebouw ( foto 12 en foto 13) Alle boeken zijn bijna geplastificeerd en de boeken liggen keurig per categorie op stapeltjes in de kasten.( foto 14) En nu met z’n allen aan het werk.

De rest van de boeken plastificeren maar helaas hebben we niet genoeg transparante boeklon. Dit is hier niet te krijgen en komt dus op mijn lijstje zodat ik dit kan opsturen  als ik weer in Wolvega ben. We gaan alle boeken op de goede plek in de kasten zetten. De ruimte verder inrichten. (foto 15, en 16) In de child-day-care ruimte een kast met peuter boeken maken.( foto 17) en in de andere ruimte de tafeltjes en stoeltjes zetten. (foto 18) 

En dan is het dinsdagmiddag 4 uur. De chiefs komen afscheid van ons nemen en we gaan hiervoor naar het community centre. (foto 19) We worden bedankt voor alles wat we voor Dzoole doen. Ook praten we over toekomstdromen die de chiefs voor hun dorpen hebben.  Heel mooi maar uiteindelijk draait het allemaal om geld en dat hebben zij niet en….wij ook niet. Wat er duidelijk wel uit komt is dat we het er over eens zijn dat de jeugd de toekomst heeft en dat dus de scholarships het belangrijkst zijn. We worden getrakteerd op een flesje fris. Ook krijgen we plakken witte brood, voor hen blijkbaar een hele traktatie.( foto 20) Tot slot bekijken ze het hele gebouw. ( foto 21)

Ja, en dit was het dan voor nu. We hebben geen idee wanneer nu de opening zal plaats vinden.
Helaas zijn wij daar niet bij.

Maar ja……………..het is niet anders.

Share this Post