Update 17 juli: Corona in Malawi

Bestuur/ juli 18, 2020/ Nieuws

Toen eind maart de eerste gevallen in Malawi bekend werden heeft het land maatregelen genomen. Deze maatregelen kwamen ongeveer overeen met de maatregelen die wij hier in Nederland ook namen. Lang was het heel rustig in Malawi.

Eind mei werden er voor het eerst 102 mensen, in 1 week, als besmet opgegeven. Hiervoor waren het max. 10 per dag en er waren ook dagen bij van 0. Eind juni waren er nog 740 besmettingen met Corona en waren er 8 sterfgevallen. Momenteel, 17 juli, zijn er in totaal 2712 corona besmettingen en 51 sterfgevallen. De laatste weken is er dus een enorme stijging.

Men denkt dat mede de oorzaak hiervan is, dat een groot aantal Malawianen die in Zuid Afrika verblijven nu voor vakantie enz. teruggaan naar hun familie. Wel moeten we hierbij vermelden dat deze cijfers vooral uit de grotere steden komen. Wat er in de dorpen en op het platteland gebeurd is gewoon niet bekend.

Ook Malawi heeft de 1,5m. afstand maatregel. Dit is niet te doen als je bedenkt dat alle handel op het platteland zich op kleine markten afspeelt. Wanneer de scholen weer opengaan is nog niets over bekend.

Voor heel veel mensen op het platteland is er nauwelijks gezondheidszorg, laat staan dat ze naar een ziekenhuis kunnen waar beademingsapparatuur is of een I.C. Bij zowel de Nanthomba school en als in Dzoole-village zijn nog geen gevallen bekend. Maar ja, hoe wil je dit weten als er geen testen zijn.

Men zegt dat de meeste mensen zijn gestorven aan HIV/Aids en Malaria. Bij Malaria is 1 van de eerst kenmerken hoge koorts en……..mensen met HIV/Aids behoren ook tot de verhoogde risico groep. De gemiddelde levensverwachting ligt in Malawi rond de 50 jaar. Wrang om te schrijven, maar er zijn dus niet veel ouderen die tot die risicogroep horen.

Share this Post