Corona in Malawi.

Bestuur/ januari 15, 2022/ Nieuws

Een aantal keren hebben we de vraag gekregen, hoe het nu gaat met Corona in Malawi. Vandaar onderstaande informatie.

De gevolgen van Corona zijn groot. Niet alleen dat de ziekte slachtoffers maakt, maar het is vooral het gebrek aan inkomsten die de bevolking van het platteland hard treft. Door hun eigen verbouwde producten op markten te verkopen hadden ze geld om ander voedsel te kopen. De markten werden gesloten en dus viel het inkomen weg met alle gevolgen van dien. Dit is wat er gebeurd in de beide gebieden waar wij actief zijn. Hierbij een paar citaten van ZOA*:

De bestrijding van het virus heeft grote economische gevolgen Een lockdown is een paardenmiddel. Veel landen vallen daar nu noodgedwongen vaak op terug, omdat er geen andere, betere alternatieven voor handen zijn om de crisis te beteugelen. Waar rijkere landen economisch weerbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan de steunpakketten in Nederland, is er in landen met een toch al zwakke economie geen vangnet. Dus waar mensen voor corona nog maar net hun hoofd boven water konden houden, gaan ze als gevolg van de economische schokken nu kopje onder. Daarbij zijn de voedselprijzen ook nog eens enorm gestegen”

Er is grote vaccinatie ongelijkheid. Waar rijkere landen al een groot deel van de bevolking hebben gevaccineerd, is dit percentage in armere landen nog minimaal. Ondanks grote beloftes van rijke industrielanden om honderden miljoenen vaccins te doneren, heeft maar 1,1 procent van de bevolking van arme landen minstens 1 prik gekregen.

In december had 5 % van de bevolking in Malawi een prik gekregen.

Tot slot is er een veelgehoorde misvatting dat corona weinig dodelijke slachtoffers maakt in arme landen, zoals op het Afrikaanse continent. Onderzoek uit Zambia wijst uit dat corona daar wel degelijk dodelijke slachtoffers maakt, waarvan het merendeel jonger dan 60 jaar. In veel arme landen ontbreekt het aan middelen om mensen te testen of te onderzoeken op doodsoorzaak. Hierdoor ontstaat een vertekend beeld dat Afrika op magische wijze gespaard blijft. Dit wordt ook beaamt door ND-journalist Annegine Randewijk. Zij was onlangs in Malawi was en sprak met de lokale bevolking, waarvan velen familieleden en bekenden hadden verloren door corona.

“Zolang we in de mythe blijven geloven dat Afrikanen vrijwel niet overlijden aan corona, zal er weinig noodzaak zijn om de enorme vaccinatieongelijkheid aan te pakken”, schrijft ze. “Politici zullen zich dan blijven verschuilen achter opmerkingen als ‘Afrika is een jong continent, daar hebben ze niet zo’n last van corona’, als de zoveelste booster voor het eigen volk wordt aangeschaft en uitgerold”.

Ondertussen neemt het aantal mensen dat in Malawi honger lijdt toe.

*ZOA is een goede doelen organisatie. Zie: https://www.zoa.nl/kennismaken

 

Share this Post