Mijn reis naar Malawi

Bestuur/ juni 1, 2023/ Reis 2023

De reden dat ik, Els Groenendal, deze reis ben gaan maken is dat ik al 5 jaar een student sponsor en hem graag wil ontmoeten. Zijn naam is Ahmadu. Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de projecten die Louise en Anna Maria daar hebben opgezet.  

Vlak voordat we vertrokken werd het nog even spannend of het wel door kon gaan omdat er een orkaan over Malawi ging. Onze contactpersoon Lemani, had gezegd dat het veilig was in het gebied waar wij verbleven dus vertrokken we toch. Na een voorspoedige reis, met extra koffers met spullen voor de mensen daar, werden we opgewacht door Lemani. Met een busje reden we naar onze plaats van bestemming. Dat was nog 4 uren rijden. Wat mij opviel was dat de wegen niet verlicht zijn en er altijd mensen vlak langs de grote weg lopen, volgens mij levensgevaarlijk.

We verbleven bij Lemani en Lucie zijn vrouw, die heel goed voor ons zorgden. Zelf kochten we voor hen vaak drinken, brood, dingen op het  brood en koekjes. ’s Morgens aten we dan brood met suiker of pindakaas, dat aten ze nooit omdat het te duur voor hen was. Zij eten zelf ’s morgens meestal Nsima of rijst.   

We zijn begonnen de spullen en het speelgoed wat we mee hadden genomen te sorteren. De volgende dag zijn we naar een markt gegaan. Ik kan dit niet goed uitleggen en waarschijnlijk als je er niet bent geweest is het ook onvoorstelbaar. Verkoopwaren op de grond, heel veel mensen, alles door elkaar en overal afval. Wij zochten schoenpoets en borstels voor de schoenen die Lemani had gekocht voor de studenten. Binnen de kortste tijd wist de hele markt dat er 4 blanke vrouwen rondliepen en was iedereen voor ons op zoek naar de spullen die we nodig waren. 

Die zaterdag en zondag zijn we naar Dzoole gegaan. We hebben naar de bibliotheek van de school en de kinderopvang spullen gebracht en de chiefs ontmoet. Ook hebben we de meegebrachte spelletjes, de puzzels enzovoort uitgelegd en gespeeld met de begeleiders.   

In de week hierna hebben we veel scholen bezocht waar studenten zitten die gesponsord worden door sponsors uit Nederland. Voor de meeste studenten hadden wij brieven bij ons van hun sponsors. We hebben uitgelegd dat het de bedoeling was dat zij een brief terugschrijven en hierbij hebben we een paar studenten geholpen. Elke student kreeg een paar schoenen met schoenpoets en borstel.  

Zowel de schoolbibliotheek als de bibliotheek in het community center zagen er goed uit. We hebben voor de materialen die we hadden meegenomen nieuwe kasten laten maken door de plaatselijke timmerman. Ook hebben we alle boeken opnieuw gesorteerd. We waren van plan boeken te gaan kopen in Zomba. De dag dat we naar deze stad gingen hebben we 13 uur in een gehuurde minibus gezeten. Door de orkaan waren veel wegen onbegaanbaar met als gevolg, dat we niet op de plek konden komen waar de boeken waren. Het was een heel avontuur die dag maar het was dus wel allemaal voor niks.  

Mijn student heb ik ook ontmoet. We hadden met hem afgesproken in Lilongwe en daar ook met hem geluncht.  Het is een lieve jongen die goed zijn best doet om zijn opleiding af te maken. Het was een hele fijne ontmoeting. We hadden een laptop voor hem meegenomen waar hij heel erg blij mee was. Ook hebben we een albino meisje bezocht. Zij is verstoten door haar moeder en woont nu bij haar oma. Zij wordt ook door ons gesponsord.  Erg triest is om te zien hoe arm deze mensen allemaal zijn.  

We hebben een bezoek gebracht aan de Nanthomba school waar Louise en Anna-Maria ooit zijn begonnen. Daar kregen we een rondleiding van Ethel (lerares). Janet, een student die ooit gesponsord is door Louise, had een heerlijke lunch voor ons gemaakt.


Ankie en ik zijn samen naar een soort consultatiebureau geweest. Mooi om te ervaren hoe de moeders daar tijdens het wachten staan te zingen en te dansen. In Ntcheu hebben we het ziekenhuis bezocht. Triest om te zien hoe het er daar uit ziet. 900.000 mensen zijn aangewezen op dit ziekenhuis.

extra

De laatste dagen hebben we nog kunnen schoonmaken in de kinderopvang en de nieuwe spellen, boeken enzovoort in de nieuwe kasten kunnen zetten. 

Een weekend hebben we kunnen ontspannen in het Mvuu wildpark resort. We hadden allemaal een eigen lodge met eigen douche en toilet. We hebben een prachtige bootsafari gemaakt waar we, op slechts 5 meter afstand, een paar spelende olifanten hebben gezien en een enorme krokodil. 

We hebben een safari over land gemaakt. We zagen impala’s, buffels, wilde zwijnen, jakhalzen en een nijlpaard met jonkie achter haar aan. Allemaal mooi om te zien. 
Al met al een hele indrukwekkende reis die ik niet snel zal vergeten. 

Els

Share this Post