Bore holes-gardens

Admin/ januari 1, 2013/ Bore holes-gardens/ 0 comments

 Een probleem bij de waterpompen in Malawi is dat het water dat niet wordt gebruikt vaak in 1 groot gat komt en niet weg kan zakken in de grond. Het is dus stilstaand water, wat naast stank ook andere gezondheidsproblemen met zich mee brengt, als malaria en cholera.

Daarnaast is water schaars in Malawi en is het zonde om niets met overig water te doen. In Malawi is een zeer droog klimaat waardoor veel gewassen niet groeien. Door dichtbij de waterpomp een tuin op te zetten kan er makkelijker water worden gegeven.


Tijdens Roelof en Brechjes verblijf is er daarom een waterput/moestuin project (bore hole- gardens project) opgezet: vanaf de waterput een klein kanaaltje maken met meerdere zijtakken. Daaromheen zijn fruitbomen en groentes geplant.


De opzet van iedere tuin is gefinancierd door ‘HELP Malawi Nederland’. Dit houdt in het hekwerk, zaadjes, fruitbomen, tuingereedschap, evt chemicaliën en kunstmest. Als de tuin loopt wilden we eigenlijk dat de tuin zelf voorzienend zou worden, maar de opbrengsten waren nihil. Er is daarom gekozen om nieuwe benodigdheden als zaden voor 50% door de stichting wordt vergoed en 50% door de commissie zelf.


Het eerste waterpomp project is geëvalueerd en was op de meeste vlakken zeer geslaagd. Ze zijn nu zelfs al hun eerste groentes aan het verkopen. Na de evaluatie hebben we een goed document gemaakt voor het project en zijn we nu bij 2 andere waterpompen begonnen. 


Vanuit verschillende dorpen is er gevraagd of we ook bij hen dit project kunnen starten. Uiteindelijk hebben we bij 9 verschillende waterpompen het project gestart.

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*