Cycloon verandert zuidoosten Afrika in een groot rampgebied

Admin/ maart 21, 2019/ Nieuws

De verwoestende cycloon Idai die donderdag 14 maart over Zuidoost-Afrika raasde, heeft tot een enorme ravage geleid. Hulporganisatie UNICEF meldt woensdag 20 maart dat in Mozambique meer dan 900.000 mensen, onder wie 460.000 kinderen, zijn getroffen door de natuurramp. Het Rode Kruis waarschuwt voor een humanitaire ramp.

In buurland Zimbabwe staat het officiële dodental op 98 mensen, maar zijn honderden mensen als vermist opgegeven. De storm trok ook over Malawi waar volgens de Verenigde Naties 920.000 mensen werden getroffen. Over eventuele slachtoffers in dat land is echter weinig bekend. De verschillende autoriteiten van de landen verwachten dat het dodental nog hoger zal oplopen. Het exacte dodental per land is niet bekend, omdat veel gebieden niet toegankelijk zijn en er veel mensen worden vermist. Er lijkt niet meteen beterschap op komst want in de komende dagen wordt nog meer stortregen verwacht, zegt het Wereldvoedselprogramma (WFP). Dat in Mozambique verschillende dammen op het punt staan om te breken, maakt de situatie nog zo kritiek.

President Nyusi riep burgers die in de buurt van een rivier wonen al op om hun woonplaats te verlaten en zo hun leven te redden. Intussen zijn zowel in Mozambique, Malawi als in Zimbabwe tal van bruggen en wegen door het water weggespoeld, wat de reddingsoperaties nog bemoeilijkt. Hulpverleners maken gebruik van rubberboten en helikopters om slachtoffers van daken en uit bomen te plukken. “Mensen die vastzitten in bomen moeten vechten tegen slangen, insecten en dieren”, getuigt een hulpverlener van de Zuid-Afrikaanse organisatie Rescue SA.

Tegelijk zijn er niet voldoende helikopters. “We redden wie we kunnen, de anderen zullen het niet halen. We moeten moeilijke beslissingen nemen”, klinkt het. De Shire River, in de buurt van de Nanthombaschool, is buiten haar oevers getreden en daar wemelt het van krokodillen. 

Bekijk het filmpje: kinderen die op weg zijn naar de Nanthombaschool. 

Het Rode Kruis opent giro 7244 om de getroffenen te kunnen helpen.  Tot nu toe zijn er geen slachtoffers in Dzoole-village.  Wel is er veel materiële schade. Zo is o.a. het dak van het eerste kinderdagopvang gebouwtje er af gewaaid en is er veel maïs afgeknapt.

“Wilt u ons helpen om de schades te herstellen, stort uw bijdrage dan op:
NL31INGB0006030340 tnv Stichting HELP Malawi Nederland, Bussum”

Share this Post