10-11-2020 Gevolgen corona in Malawi

Bestuur/ november 10, 2020/ Nieuws

De huidige Covid-19 pandemie, heeft verwoestende gevolgen veroorzaakt voor iedereen in Malawi. De jeugd heeft veel geleden onder tienerzwangerschappen; vroege huwelijken; drugs- en drugsmisbruik en schooluitval. Het Ntcheu District waar Dzoole-village in ligt, heeft een gemiddelde van 532 tienerzwangerschappen en huwelijken geregistreerd tijdens de Covid-19 lockdown van maart-september 2020. Een aantal leerlingen gingen niet meer naar school toen deze in oktober weer open gingen.

Zowel werkende mannen als vrouwen hebben hun baan verloren omdat de meeste bedrijfjes hun deuren hebben moeten sluiten als gevolg van de Covid19 lockdown. Grotere bedrijven zoals hotels, restaurants, commerciële banken, supermarkten en nog veel meer, hebben fors moeten inkrimpen of zijn failliet gegaan. Zo is Mvuukamp in Liwonde national park sinds maart ook gesloten. Hier werkten veel ouders van de Nanthombaschool.

De meeste gezinnen in Dzoole-village  leven van de landbouw. Een aantal mannen uit Dzoole-village waren vaak betrokken bij informele bouwwerkzaamheden in de nabijgelegen steden als Ntcheu of Balaka.. Deze potentiële werkgevers bouwen niet meer omdat ze daar geen geld voor hebben. Er is dus een groot gebrek aan banen en voor deze mannen is het nu ook moeilijk om hun gezin te onderhouden. De meeste studenten die nog naar school gaan, hebben bijna geen materialen en fatsoenlijke kleding.

Sinds eind maart waren de markten gesloten en deze gingen begin oktober weer open. 80% van de bevolking in Malawi woont op het platteland en is voornamelijk afhankelijk van wat ze jaarlijks van het land kunnen oogsten. Dat betekende dat mensen op het platteland hun landbouwproducten niet konden verkopen en geen inkomen voor hun gezin hadden. Sommige tussenpersonen kwamen naar de dorpen en kochten maïs, bonen en andere gewassen tegen zeer lage prijzen.

Tot nu toe heeft Malawi 184 corona sterfgevallen geregistreerd en dit uit 5948 bevestigde gevallen. Momenteel zijn er 418 actieve gevallen, waarvan 4 in Ntcheu District.

Het is begrijpelijk dat de mensen niet zozeer bang zijn voor het virus dan wel voor de armoede en honger waar ze nu mee te maken hebben.

Share this Post