Nieuwe ramp in Dzoole-village

Bestuur/ november 30, 2020/ Dzoole-village

Op 10 November hebben we de up-date, ”Gevolgen corona in Malawi” geplaatst. Naast deze gevolgen van Corona kampen ze in Dzoole-village  nu ook met de gevolgen van zware regens en windstoten.  Even ter herinnering: Dzoole-village is het dorp waar wij studenten sponsoren en waar we meerdere projecten hebben gerealiseerd. De temperatuur is overdag gemiddeld 35 graden, maar aan het eind van de middag en in de avond  kan er ze zomaar noodweer opkomen. Onderstaand bericht kreeg ik vrijdag van Lemani.

 

“As I wrote you this morning that we had heavy downpour last evening, I got very sad reports from the Village (Dzoole) about destruction of houses and property due to stormy rainfall. I went to visit the homes and found out that mostly roofs of 46 houses and property have been destroyed during the stormy rainfall. The property includes food, kitchen utensils, furniture and other household items. Families have been displaced so much that some are temporarily staying in classrooms, some in the church and some with relatives.  

The sad note of all this is that the roof of the first teacher houses at Dzoole Primary School has been destroyed too. (zie foto hier naast) The two new teachers who just occupied the houses in August are now staying in the head teacher’s office. The good news is that the child daycare centres, the community centre  and the under-five shelter are intact and strong. Nothing happened to them. Attached are pictures of the destroyed teacher house and pieces of iron sheets thrown away by the storm. It is just very fortunate that no one has been hurt.

The other pictures are for several houses that have been affected in the village”.

Het zijn van die rampen waar men zich in Malawi niet tegen kan wapenen. Maar wel weer heel triest om te zien en te lezen. Het raakt mij ook diep. Ik ken een aantal van de getroffen families persoonlijk. Dit schreef Lemani toen ik hem erna vroeg:

“Yes, some of them you know and all of them know you.  For example, mother-in-law of Maulana, two Aunts of Evelyn (Maulana’s wife), the chief’s granddaughter, Shalom’s sister (librarian), members of my father’s church and many more”. 

Terwijl wij ons druk maken over vuurwerk, het kunnen winkelen, feestjes enz. zijn er in Malawi ‘echte’  humanitaire problemen. Maar……………… de mensen daar kennende zullen zij zeker proberen elkaar zo goed mogelijk te helpen.

Hartelijke groet,
Louise Swart
HELP Malawi Nederland.

Share this Post