Start schooljaar 2023-2024

Ankie van den Akker/ september 16, 2023/ Scholarships

De uitslagen van het examen dat de scholieren in groep moeten doen, zijn binnen. De selectiecommissie in Dzoole is bij elkaar geweest om te beslissen wie komend jaar in aanmerking komt voor een scholarship. Deze selectiecommissie bestaat uit: Lemani, de 6 chiefs (Dzoole village bestaat uit 6 dorpen), leden van de schoolcommissie, de directeur en een onderwijzer van Dzoole primary school en de moedersgroep bestaande uit 6 moeders, uit elk dorp één moeder
(zie foto’s)

We hebben nu uiteindelijk 14 ‘nieuwe’ sponsoren gevonden en kunnen komend jaar 16 nieuwe studenten sponsoren dit door extra maandelijkse- en eenmalige giften. Er hebben 56 kinderen eindexamen gedaan in groep 8 en hiervan zijn 55 kinderen geslaagd. Dit is ontzettend goed en zegt iets van de kwaliteit van de basisschool. Van deze 55 hebben 42 kinderen financiële hulp nodig. Het was dan ook niet makkelijk voor de selectiecommissie om te beslissen welke kinderen een scholarship krijgen.

Dit schooljaar sponsoren we nieuwe eerstejaars studenten van 2 basisscholen. Van Dzoole primary school 11 studenten en van de Nanthomba primary school 5 studenten. Meestal zijn ouders/verzorgers niet in staat om zelf een bijdrage te doen. Hieronder enkele studenten die wij dit jaar sponsoren:

Saujatu Lucius is de vierde in een gezin met zeven kinderen. Ze heeft haar beide ouders verloren toen ze drie jaar oud was. Ze leeft nu samen met haar oudere zussen die allemaal hun school niet konden afmaken. Ze zijn afhankelijk van hun eigen landbouw. Saujatu wil graag verpleegkundige of verloskundige worden

Lawrence Chimbya is 18 jaar en is de vierde zoon van het gezin. Hij woont bij zijn opa, die al erg oud is. Zijn ouders zijn in 2016 gescheiden en zijn moeder deelt de opvoeding nu met opa. Zijn moeder werkt her en der om te overleven maar er is niet genoeg geld voor schoolgeld. Lawrence wil graag politieagent worden.

Chifuniro Msolo leeft samen met haar 3 zussen en haar moeder. Haar vader is overleden toen haar moeder zwanger van haar was. Chifuniro is het eerste kind van het gezin wat is geselecteerd voor secondary school. Haar moeder heeft veel verantwoordelijkheid in het onderhouden van haar oudere zussen en haar neefjes en nichtjes. Het lukt haar dus niet om het schoolgeld voor Chifuniro te betalen. Chifuniro wil graag verpleegster worden.

Eunice Makaika is 17 jaar oud. Zij is het derde kind in een familie van 5. Ze leeft samen met haar moeder en haar broertjes en zusjes. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader ondersteunt het gezin niet. Omdat ze de schoolkosten niet konden betalen moest Eunice stoppen met school en ze werd zwanger. De man waarvan ze zwanger werd ontkende enige betrokkenheid. Eunice wil later graag dokter worden.

Waar mogelijk proberen ouders/verzorgers een kleine bijdrage te leveren. Dit komt dan neer op gemiddeld €20,00 per jaar. Zoals de voorbeelden hieronder. Een schooljaar bestaat uit drie periodes.

Chisomo Davies is 16 jaar is het jongste kind in een gezin met vier kinderen. Ze is de enige hoop van de familie, de rest van de kinderen is gestopt met school en getrouwd. Haar moeder is een alleenstaande moeder die afhankelijk is van wat kleine baantjes en eigen landbouw. De vader van Chisomo is in 2017 overleden. De moeder van Chisomo kan K5.000 ( €4,50) per periode betalen aan schoolgeld. Chisomo wil later politicus worden, het liefst minister.

Chisomo Chimtunga is 16 jaar en hij heeft geen ouders meer. Hij woont in een gezinsvervangend tehuis. Zijn beide ouders zijn in 2019 overleden. Hierna is Chisomo gestopt met school maar afgelopen jaar is hij terug gegaan. Gelukkig heeft hij zijn examen gehaald en is hij geselecteerd voor secondary school.
Hij heeft alleen niemand die voor zijn schoolgeld kan betalen. Zijn broers en zussen kunnen K10.000 (€9 euro) per periode opbrengen. Chisomo wil graag leraar worden op secondary school.

In schooljaar 2023-2024 sponsoren we in totaal 58 studenten:
Eerste jaars 16 studenten.
Tweede jaars 14 studenten.
Derde jaars 13 studenten.
Vierde jaars 10 studenten.
Verder sponsoren we nog 2 dove jongens waarvan er 1 op technical college zit.
De andere zit in groep 8 van de primaryschool.
1 blinde jongen. Hij zit nu in groep 8 van de primaryschool.
1 student op de universiteit en 1 student op technical college.

Dit alles kunnen we doen dankzij onze sponsoren. Hiervoor hartelijk dank.


Share this Post