Voedseltekort in Balakadistrict en Ntcheudistrict.

Bestuur/ maart 14, 2024/ Nieuws

“Wat wij hier teveel hebben, hebben ze in Malawi te weinig”……………………WATER.

Normaal begint de regentijd in Malawi in November. Helaas was dit nu niet het geval. Er zijn wel een paar buitjes geweest maar niet genoeg om de mais goed te laten groeien. Er valt nu weinig mais en andere groenten te oogsten omdat veel is verdroogd.

De eerste maanden van het jaar zijn normaal al maanden waarin het moeilijk is om genoeg voedsel te krijgen en dit is nu dus helemaal het geval. Momenteel is het wel gaan regenen in Malawi. Helaas komt deze regen veel te laat.

Dzoole-village
In ons dorp Dzoole-village en de dorpen rondom heeft ieder gezin 25 kilo maismeel gekregen. Dit was voor 2000 families. Deze actie werd gefinancierd door een kerk.

Nantombaschool
Op de Nanthombaschool hebben de kinderen ook extra voedsel gekregen. Dit hebben ze mede te danken aan hun eigen stuk land waar ze al eerder mais hebben kunnen oogsten. Abel, de directeur schreef het volgende:

“Hi Everyone second  term of 2023/2024 Academic year  started  0n 8 January 2024  January, February and March are always critical hunger period in Malawi. To ease the situation on Monday we started feeding the learners using the maize we harvested from the school community garden. The maize will take us the whole month of February. We wanted to feed them up to March end, but the maize isn’t enough. Many thanks to Central African Wilderness Safaris (CAWS) for supporting the feeding program  using a donation that came from a guest.”

Armoede en klimaatverandering
Malawi is een arm land en tegen de klimaatveranderingen duidelijk niet opgewassen. We kunnen nu alleen maar hopen dat de komende oogst wel genoeg voedsel oplevert.

Deze droogte, te weinig regen, extreme stormen, zien we de laatste jaren steeds vaker. We hebben zelf ervaren wat een storm doet met de infrastructuur. En wat daar weer de gevolgen van zijn. En dan te bedenken dat aan de klimaatverandering ,waaronder de bevolking van Malawi lijdt, zij geen enkele schuld hebben.

Share this Post